Webinar
Webinar: Mantelzorgers vraaggericht ondersteunen
Een nieuwe blik op zorgen voor elkaar. Wat betekent dat voor de ondersteuning van de mantelzorger?

Een mantelzorger is niet alleen mantelzorger. Deze persoon heeft ook andere rollen, wensen, belangen, verwachtingen en verantwoordelijkheden in de maatschappij. Het zijn leraren, stratenmakers, winkeliers, ouders, vrienden, collega’s, vrijwilligers etc. Zij bouwen relaties op met mensen om zich mee, zorgen voor elkaar, maken muziek in verenigingen of beoefenen sport. Zij delen het leven met anderen, ook op het moment dat een naaste door een ziekte of beperking wordt getroffen. En de mantelzorger is meestal niet de enige die zorgtaken uitvoert. Er zijn meerdere mensen betrokken rondom de zorgvrager.

Webinar over de acht vraaggebieden

In dit webinar krijg je inspiratie en kennis aangereikt op acht gebieden waarop mantelzorgers ondersteuningsvragen kunnen ervaren. Je wordt aan het denken gezet over de hoe huidige ondersteuning in jouw gemeente is ingericht en waar de kansen liggen passend bij de lokale visie. We vertellen je wat werkt en hoe je het totale netwerk kunt benutten in het ondersteunen van de mantelzorgers. Dit inzicht helpt jouw organisatie, samen met lokale partners, tot het einddoel van een optimaal ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers binnen je gemeente te komen.

Dit doen we aan de hand van de Gids voor mantelzorgondersteuners. Mantelzorgers ondersteunen op basis van de vragen die ze hebben. Deze gids is na het webinar gratis beschikbaar als download.

  • Ondersteun jij mantelzorgers in je dagelijkse werk of kom je ze regelmatig tegen?
  • Ben jij een verbinder binnen de informele zorg en wil je jouw arsenaal aan kennis vergroten?
  • Of ben je anderszins geïnteresseerd in dit onderwerp, dan ben je van harte welkom.

Dit webinar is onderdeel van een reeks van vier, maar kan apart worden gevolgd. Elk webinar behandeld een specifiek thema op het gebied van mantelzorgondersteuning. Dit  laatste webinar gaat over acht vraaggebieden waarop mantelzorgers ondersteuningsbehoefte kunnen ervaren.

Mis dit webinar niet. Je gaat naar huis met veel nieuwe kennis en tips over wat werkt in de mantelzorgondersteuning per vraaggebied.

Voor wie? 
Welzijns- en zorgprofessionals, zoals sociaalwerkers, mantelzorgondersteuners, beleidsadviseurs/medewerkers, stagebegeleiders, mantelzorgers, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen e.a.

Programma

– Welkom en introductie

Informatie wordt gegeven over de volgende thema’s:

  1. Wat bedoelen we met de acht vraaggebieden? En waar helpt deze indeling bij?
  2. Inzicht creëren per vraaggebied
  3. Hulp vragen is moeilijk. Hoe doorbreek je vraagverlegenheid?
  4. Een optimale mantelzorgondersteuning in jouw gemeente

 Leerdoelen

  1. Kennis van de acht vraaggebieden: Weten wat de vraaggebieden inhouden en waar deze indeling bij kan helpen.
  2. Inzicht per vraaggebied: Leren hoe je de vraaggebieden inzichtelijk kunt maken voor jouw gemeente en ontdekken wat er nog mist in het huidige aanbod.
  3. Herkennen en oplossen van vraagverlegenheid: Leren waarom hulp vragen moeilijk is en hoe je als professional deze vraagverlegenheid kunt doorbreken.
  4. Optimale mantelzorgondersteuning: Welke vragen kun je jezelf stellen om tot een optimale ondersteuning te komen binnen jouw gemeente.

 

Spreker:

Natalia Vermeulen: Projectleider Sociale basis MantelzorgNL

Kosten
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Datum en tijd

21 november van 12:00-13:00 uur

Dit webinar wordt verzorgd door MantelzorgNL PRO

Praktische informatie
21 november 2024
12:00 tot 13:00
Deelnemers
Profielfoto van K.M. Loendersloot
K.M. Loendersloot
Mantelzorgconsulent
Profielfoto van Janette Koppert
Janette Koppert
Mantelzorg consulent
Profielfoto van Ingrid Postma
Ingrid Postma
Mantelzorg ondersteuner
Conference beheerder
Profielfoto van Inge Goedhart
Inge Goedhart
Secretaresse
Webinar
Webinar: Kortdurende intensieve traumabehandeling - Pilot IK BEN

Specialisten Marieke Zeeman, Paulien Penninga en José van Etten delen in dit Webinar op donderdag 28 november van 10.00 tot 12:00 uur de resultaten van het pilotproject IK BEN, dat zich richt op kortdurende intensieve traumabehandeling van gezinnen die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld.

“Het project begon met een droom en een verlangen om ‘hoogrisico’ gezinnen al in een vroeg stadium behandeling te bieden, met als doel de vicieuze cirkel van geweld te doorbreken. Naast het verminderen van traumaklachten staat het vergroten van de gezinsveiligheid centraal,” aldus initiatiefnemer Marieke Zeeman, GZ-psycholoog, orthopedagoog, generalist en traumaspecialist.

Inhoudelijke samenwerking
Binnen IK BEN wordt intensief samengewerkt met de Vrouwenopvang Kop van Noord-Holland en iHub Familiezorg. Ook de politie wordt binnen de samenwerking betrokken, zowel voor het maken van veiligheidsafspraken als behandelinhoudelijk waar nodig.

Ontwikkeling dagprogramma
Er is een dagprogramma ontwikkeld, waarbij cliënten gedurende drie weken intensieve therapie en groepsbehandeling krijgen. Zij worden hierbij ondersteund door ervaringsdeskundigen, die zorgen voor een veilige en steunende omgeving. Ook sporten, focus op gezonde voeding en het werken aan de eigen weerbaarheid vormen belangrijke elementen van de behandeling.

Veelbelovende resultaten
In het eerste half jaar van IK BEN zijn 10 cliënten behandeld, niet alleen slachtoffers, maar ook plegers. Het gaat zowel om cliënten die in de vrouwenopvang verblijven als gezinnen in hun eigen omgeving. Uit de eerste resultaten blijkt dat de deelnemende cliënten aanzienlijke vermindering van hun traumaklachten ervaren, met positieve effecten op de veiligheid van het hele gezin. De combinatie van ervaren behandelaren en gediplomeerde ervaringsdeskundigen zorgt voor een veilige omgeving voor cliënten, waardoor de behandeling meer kans van slagen heeft.

De pilot IK BEN wordt gefinancierd vanuit regionale middelen in de regio Noordkop, West-Friesland en Alkmaar, gelieerd aan het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming.

Over de sprekers 

Marieke Zeeman is GZ-Psycholoog, Orthopedagoog Generalist, EMDR-practitioner, psychotraumatherapeut en cognitief gedragstherapeut. Werkzaam in de Vrouwenopvang en initiatiefnemer van een pilot intensief behandelen van huiselijk geweld en trauma in de Noordkop. Vanuit haar eigen praktijk geeft Marieke trainingen voor o.a. RINO, de Jeugdzorgacademie, evenals individuele en groepssupervisie voor de GZ-opleiding, het OG-traject, het traject tot kinder- en jeugdpsycholoog NIP en SKJ.

Paulien Penninga is GZ-Psycholoog en Orthopedagoog-Generalist. Zij werkt als traumabehandelaar binnen de pilot IK BEN en werkt daarna als (regie)behandelaar bij de Vrouwenopvang en iHub Familiezorg (voorheen Opvoedpoli). Hier richt zij zich voornamelijk op de behandeling van trauma- en gehechtheidsproblematiek. Paulien biedt individuele en groepssupervisie voor de GZ-opleiding, het OG-traject, het traject tot kinder- en jeugdpsycholoog NIP en SKJ.

José van Etten is sociaal pedagogisch medeweker en gespecialiseerd in gedragsproblemen bij kinderen en jongeren. Ze heeft voorheen in de gehandicaptenzorg en het speciaal onderwijs gewerkt. En werkt nu als ervaringsdeskundige binnen de pilot IK BEN.

Meld je aan door op de gele knop 'Aanmelden' te klikken. De link wordt 24 uur vante voren toegestuurd. 

Praktische informatie
28 november 2024
10:00 tot 12:00
Deelnemers
Profielfoto van Sarah Lagendijk
Sarah Lagendijk
RMO met taakaccent LTHG-Jeugd
Profielfoto van Margret Kaandorp
Margret Kaandorp
Arts en Pessotherapeut
Profielfoto van Marga Lipsch
Marga Lipsch
MDFT Therapeut
Profielfoto van Nora Dudás
Nora Dudás
Behandelaar
Conference beheerder
Profielfoto van Corrina Gepken
Corrina Gepken
Ervaringsdeskundige