Webinar
Webinar: Kortdurende intensieve traumabehandeling - Pilot IK BEN

Specialisten Marieke Zeeman, Paulien Penninga en José van Etten delen in dit Webinar op donderdag 28 november van 10.00 tot 12:00 uur de resultaten van het pilotproject IK BEN, dat zich richt op kortdurende intensieve traumabehandeling van gezinnen die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld.

“Het project begon met een droom en een verlangen om ‘hoogrisico’ gezinnen al in een vroeg stadium behandeling te bieden, met als doel de vicieuze cirkel van geweld te doorbreken. Naast het verminderen van traumaklachten staat het vergroten van de gezinsveiligheid centraal,” aldus initiatiefnemer Marieke Zeeman, GZ-psycholoog, orthopedagoog, generalist en traumaspecialist.

Inhoudelijke samenwerking
Binnen IK BEN wordt intensief samengewerkt met de Vrouwenopvang Kop van Noord-Holland en iHub Familiezorg. Ook de politie wordt binnen de samenwerking betrokken, zowel voor het maken van veiligheidsafspraken als behandelinhoudelijk waar nodig.

Ontwikkeling dagprogramma
Er is een dagprogramma ontwikkeld, waarbij cliënten gedurende drie weken intensieve therapie en groepsbehandeling krijgen. Zij worden hierbij ondersteund door ervaringsdeskundigen, die zorgen voor een veilige en steunende omgeving. Ook sporten, focus op gezonde voeding en het werken aan de eigen weerbaarheid vormen belangrijke elementen van de behandeling.

Veelbelovende resultaten
In het eerste half jaar van IK BEN zijn 10 cliënten behandeld, niet alleen slachtoffers, maar ook plegers. Het gaat zowel om cliënten die in de vrouwenopvang verblijven als gezinnen in hun eigen omgeving. Uit de eerste resultaten blijkt dat de deelnemende cliënten aanzienlijke vermindering van hun traumaklachten ervaren, met positieve effecten op de veiligheid van het hele gezin. De combinatie van ervaren behandelaren en gediplomeerde ervaringsdeskundigen zorgt voor een veilige omgeving voor cliënten, waardoor de behandeling meer kans van slagen heeft.

De pilot IK BEN wordt gefinancierd vanuit regionale middelen in de regio Noordkop, West-Friesland en Alkmaar, gelieerd aan het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming.

Over de sprekers 

Marieke Zeeman is GZ-Psycholoog, Orthopedagoog Generalist, EMDR-practitioner, psychotraumatherapeut en cognitief gedragstherapeut. Werkzaam in de Vrouwenopvang en initiatiefnemer van een pilot intensief behandelen van huiselijk geweld en trauma in de Noordkop. Vanuit haar eigen praktijk geeft Marieke trainingen voor o.a. RINO, de Jeugdzorgacademie, evenals individuele en groepssupervisie voor de GZ-opleiding, het OG-traject, het traject tot kinder- en jeugdpsycholoog NIP en SKJ.

Paulien Penninga is GZ-Psycholoog en Orthopedagoog-Generalist. Zij werkt als traumabehandelaar binnen de pilot IK BEN en werkt daarna als (regie)behandelaar bij de Vrouwenopvang en iHub Familiezorg (voorheen Opvoedpoli). Hier richt zij zich voornamelijk op de behandeling van trauma- en gehechtheidsproblematiek. Paulien biedt individuele en groepssupervisie voor de GZ-opleiding, het OG-traject, het traject tot kinder- en jeugdpsycholoog NIP en SKJ.

José van Etten is sociaal pedagogisch medeweker en gespecialiseerd in gedragsproblemen bij kinderen en jongeren. Ze heeft voorheen in de gehandicaptenzorg en het speciaal onderwijs gewerkt. En werkt nu als ervaringsdeskundige binnen de pilot IK BEN.

Meld je aan door op de gele knop 'Aanmelden' te klikken. De link wordt 24 uur vante voren toegestuurd. 

Praktische informatie
28 november 2024
10:00 tot 12:00
Deelnemers
Profielfoto van Eveline van der Veen
Eveline van der Veen
Jeugdpsycholoog
Profielfoto van Sarah Lagendijk
Sarah Lagendijk
RMO met taakaccent LTHG-Jeugd
Profielfoto van Margret Kaandorp
Margret Kaandorp
Arts en Pessotherapeut
Profielfoto van Marga Lipsch
Marga Lipsch
MDFT Therapeut
Conference beheerder
Profielfoto van Corrina Gepken
Corrina Gepken
Ervaringsdeskundige